RIOOLRENOVATIE: METHODES

 

RELINING

Ook wanneer een afvoerleiding op meerder locaties schade vertoont of dermate is aangetast dat hij vernieuwd moet worden, bieden wij de mogelijkheid tot reparatie zonder breek- of graafwerkzaamheden. We zullen dan relining toepassen. Relining maakt gebruik van zogeheten kousrenovatie: een geïmpregneerde kous wordt vanuit een toegangspunt van de leiding over een grote lengte in de afvoerbuis getrokken. Dit kan tot een lengte van maar liefst 100 meter. Door middel van hogedruk wordt de kous tegen de wand gedrukt waar hij zich verkleeft aan de leiding of rioolwand om vervolgens uit te harden. Na uitharding ontstaat een volledig nieuwe, waterdichte buis binnen de oude leiding.

Relining kan plaatsvinden op twee manieren. Ten eerste kan men gebruik maken van een kous met een gesloten einde. Hierbij word gewerkt vanuit twee toegangspunten van de leiding. Met behulp van perslucht wordt de kous aan de ene zijde aangebracht en aan de andere kant weer opgevangen. Wanneer de kous eenmaal is uitgehard, wordt aan begin- en eindpunt het overtollig materiaal verwijderd. Het resultaat is een naadloze relining over de gehele lengte van de leiding.

 

De andere methode van kousrenovatie maakt gebruik van een kous met een open einde. Hierbij wordt de kous ingebracht via één toegangspunt op de leiding, waarna een zogenoemde calibration hose in de kous wordt aangebracht. Dit is een slang die ervoor zorgt dat de kous onder druk tegen de bestaande leiding wordt aangedrukt en die, wanneer de relining eenmaal is uitgehard, weer verwijderd wordt. Een soepele overgang tussen bestaande buis en nieuwe relining is het gevolg.